bevreg

Over de collectie Bevolkingsregistraties

Verschillende instanties hielden zich bezig met registratie van de bevolking en deze registraties vormen een belangrijke bron voor genealogen en andere onderzoekers. De registers van dopen, trouwen en begraven die door de kerken werden bijgehouden, worden aangeduid als doop-, trouw- en begraafregisters (dtb-registers). De gaardersregistratie betreft een registratie van de belasting (impost) op het trouwen en begraven. In 1811 werd de burgerlijke stand ingevoerd en vanaf die tijd werden de gegevens over geboorten, huwelijken en overlijden van personen bijgehouden door de gemeenten. Vanaf circa 1849 werden gemeenten bovendien verplicht om een bevolkingsregister van de desbetreffende gemeente bij te houden. Per huis werd genoteerd wie er woonden. Via het zoekscherm kunt u zoeken in de volgende bronnen:

-          Dtb- en gaarders registratie

-          Belastingaanslag: impost op het gemaal

-          Burgerlijke stand

-          Bevolkingsregister

Nog niet alle nadere toegangen zijn digitaal toegankelijk. Raadpleeg hiervoor het overzicht van digitale nadere toegangen.

Zoek direct in:

Selecteer wat u zoekt:

Of zoek in:


Collecties


Benthuizen in de negentiende eeuwKoudekerk in de negentiende eeuwJoodse oorlogsmonumenten AlphenOorlogsmonument Aarlanderveen