'Crime Scene...' app - Los een historische misdaad op met je smartphone

300 jaar geleden zag jouw dorp of stad er heel anders uit dan nu. Er was nog geen bus of trein, er waren geen geasfalteerde wegen en er waren veel minder inwoners dan nu. De kerk, de kroeg en het rechthuis waren belangrijke gebouwen. In het rechthuis werd 'recht' gesproken door de baljuw. De baljuw was een soort rechercheur die de misdadigers oppakte en bestrafte. Maar welke straffen stonden de misdadigers in die tijd te wachten? Of ontliepen ze soms ook hun straf? Ontdek welke misdaden zich 300 jaar geleden hebben afgespeeld in jouw dorp of stad en welke straf de dader kreeg met de 'Crime Scene…' app!

'Crime Scene…' app - Informatie

Moord en doodslag is van alle tijden. Archieven, musea en bibliotheken herbergen dan ook een schat aan spannende geschiedenis.  Streekarchief Rijnlands Midden en de Bibliotheek Rijn en Venen ontwikkelden samen met books2download 'Crime Scene…' , een applicatie (app), waarbij historische misdaden worden opgelost met behulp van de smartphone of tablet (iOS en Android). De app 'Crime Scene…'  is gebaseerd op het succesvolle Moordspel dat door BAM in Gouda is ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. De app maakt deel uit van een programma van drie lessen, inclusief een introductie- en verwerkingsles.

Met de 'Crime Scene…' app gaan leerlingen op pad met hun smartphone of tablet om een waargebeurde misdaad uit het verleden op te lossen. Een digitaal kompas leidt hen langs verschillende fysieke plekken in hun eigen stad of dorp. Zo komen ze onder meer langs de plek waar de misdaad heeft plaatsgevonden, waar het slachtoffer heeft gewoond en waar de misdadiger is berecht. Onderweg krijgen zij door middel van historische bronnen informatie over de misdaad. Wat is er gebeurd? Wie was het slachtoffer en welke straf kreeg de dader? Hierdoor reconstrueren de leerlingen het verhaal van de misdaad.

'Crime Scene…' in jouw dorp of stad?

De 'Crime Scene…' app is op dit moment beschikbaar voor het voortgezet onderwijs in Nieuwkoop, Hazerswoude-Dorp en Alphen aan den Rijn. Voor het primair onderwijs is de 'Crime Scene…' app beschikbaar voor scholen in Alphen aan den Rijn (Crime Scene Alphen Junior). Er worden steeds meer 'Crime Scene… ' apps ontwikkeld. Het concept van de app is overdraagbaar en toepasbaar op verschillende plaatsen en regio's. De inhoud van de app is aangepast aan de geschiedenis van de desbetreffende stad of dorp. Wilt u ook een Crime Scene app voor uw eigen dorp of stad? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: mrijkelijkhuizen@alphenaandenrijn.nl

Terug naar

Educatie

Gereformeerde kerk AarlanderveenKorenmolen Nieuw Leven HazerswoudePannenbakkerij Oosthoek AlphenVoormalig raadhuis Alphen aan den Rijn