Oorlogsmonument Aarlanderveen (1940-1955)

Oorlogsmonument Aarlanderveen (1940-1955)

Het monument voor de oorlogsslachtoffers van Aarlanderveen werd in 1955 onthuld. Het staat naast de Hervormde kerk, Dorpsstraat 38.

Al snel na de bevrijding in mei 1945 werd in Aarlanderveen een uit tien personen bestaand comité opgericht dat zich ten doel stelde een oorlogsmonument op te richten. Na een huis-aan-huis inzameling werd, in afwachting van de plaatsing van een definitief monument, een voorlopig monument geplaatst in de vorm van een stenen kruis. Het kruis werd vervaardigd door de plaatselijke metselaar Jan van Winkel en geplaatst naast de Hervormde kerk. In 1953 werd besloten op dezelfde plaats een definitief monument op te richten. Het toont het corpus van een jonge man die, gefolterd en uitgeput door zijn vijanden, met neergeslagen ogen het hoofd ten hemel richt om van God kracht en moed af te smeken bij het naderend einde van zijn jonge leven. Het monument is ontworpen en vervaardigd door de beeldhouwer A. Slinger te 's-Gravenhage. Het is op 4 mei 1955 onthuld. Het voetstuk bevat aan de linkerzijde de inscriptie Zij zijn door terreur gevallen en aan de rechterzijde Gedenkt hen. Aan de voorzijde staan de namen van de oorlogsslachtoffers Frans Bocxe (geboren 1915, overleden Würzburg 1945), Hans Hoogeveen (geboren 1918, overleden Niederwöhren 1945) en Wim Zwaneveld (geboren 1922, overleden Neuengamme 1945). Alle drie zijn zij omgekomen in een concentratiekamp in Duitsland. In het voetstuk zijn in een koker een oorkonde en gegevens over de oorlogsslachtoffers ingemetseld.
De sokkel is in 2005 gerestaureerd. Bij die gelegenheid zijn ook de verkeerde geboortejaren gecorrigeerd. In de oorspronkelijke sokkel stonden die vermeld als respectievelijk 1914, 1919 en 1923.

Bronnen:

  • SARM; Alphen aan den Rijn, secretarie-archief 1938-1964, inv.nr.194.


Reactie plaatsen
bijlage of video toevoegen

Houd mij op de hoogte van reacties op mijn inzending

Ik ga akkoord met de voorwaarden

* Verplicht invullen

Zoek direct in:

Selecteer wat u zoekt:

Of zoek in:


Plaats

Graven en gedenktekens

Terug naar

Graven en gedenktekens

Tabakspijpenmakers AarlanderveenBenthuizen in de negentiende eeuwPannenbakkerij Oosthoek AlphenHerenhuis Zuideinde Aarlanderveen