Oorlogsmonument Koudekerk aan den Rijn (1940-2005)

Oorlogsmonument Koudekerk aan den Rijn (1940-2005)

Op de Algemene Begraafplaats te Koudekerk aan den Rijn, gelegen aan de Hoogewaard, bevindt zich het eenvoudige oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de omgekomen burgers als gevolg van de beschieting en het bombardement door de Duitse Luchtmacht op 14 mei 1940 en de gesneuvelden in Nederlands-Indië.

Door een aantal jachtbommenwerpers zijn op 14 mei 1940 op een aantal plaatsen langs de Oude Rijn deze oorlogshandelingen uitgevoerd, welke voor Koudekerk en Hazerswoude-Rijndijk nogal een dramatisch verloop hebben gehad. In totaal lieten 23 burgers, waarvan veertien uit Koudekerk aan den Rijn, hierbij het leven, waaronder een volledig gezin. Hun namen staan in steen gebeiteld, zo ook de naam van de Koudekerkse militair Pieter Hendrik Fluiter (1912-1940), welke op de eerste dag van de oorlog, vrijdag 10 mei, te Dubbeldam is gesneuveld. Op de begraafplaats is ook de aan de Rijndijk omgekomen mej. H.J.Brommers begraven en zij staat ook op de steen vermeld. In totaal waren er zeven slachtoffers aan de Rijndijk te betreuren, waarvan drie personen afkomstig uit Tiel. Van de laatsten zijn er twee te Koudekerk begraven en hun namen zijn nadien op een metalen plaat aan het monument toegevoegd.
Het monument werd vervaardigd door de steenhouwer W. Emans te Alphen aan den Rijn en onthuld op 20 november 1940.
Op zaterdag 22 september 2001 vond op de begraafplaats te Koudekerk aan de Rijn een plechtigheid plaats, waarbij aan het oorlogsmonument nog een kleine zwarte steen werd toegevoegd, waarop de naam H.J. van Leeuwen staat vermeld. Het is ter nagedachtenis van de Koudekerker Henk van Leeuwen, die op 22 juli 1945 als oorlogsvrijwilliger in militaire dienst was getreden. De Geallieerden waren nog in oorlog met Japan, dat Nederlands-Indië bezet hield. Op 16 oktober 1946 vertrok Van Leeuwen naar Indië waar inmiddels de Republika Indonesia was uitgeroepen. Op 27 mei 1947, 19 jaar oud, overleed hij in het brigadeziekenverblijf te Buitenzorg en hij ligt begraven op het ereveld van de 7 December divisie te Menteng Poeloeh te Djakarta. Bij besluit van 2 december 1947 werd postuum het Ereteken voor Orde en Vrede aan hem toegekend, onder vermelding "uit waardering jegens hem, die op trouwe en waardige wijze heeft meegewerkt om te komen tot het herstel van Orde en Vrede in Indonesië".
(J. Wondergem)

Bronnen:

  • SARM; Koudekerk aan den Rijn, archief secretarie 1935-1990, inv.nr. 19
  • H. de Graaf, Koudekerk 1940-1945 van bombardement tot bevrijding (z.p. 1995)
  • Leids Jaarboekje 1946
  • Jaarboek Historisch Genootschap Koudekerk 8 (1995) en 13 (2001).


Reactie plaatsen
bijlage of video toevoegen

Houd mij op de hoogte van reacties op mijn inzending

Ik ga akkoord met de voorwaarden

* Verplicht invullen

Zoek direct in:

Selecteer wat u zoekt:

Of zoek in:


Plaats

Graven en gedenktekens

Terug naar

Graven en gedenktekens

Gemeentehuis ZwammerdamOorlogsmonument AarlanderveenCornelis van AerssenZaagmolen De Vlijt en houthandel Sprey