Oorlogsmonument ter gedachtenis van pastoor Zacharias de Korte te Alphen aan den Rijn (1947)

Oorlogsmonument ter gedachtenis van pastoor Zacharias de Korte te Alphen aan den Rijn

Op 4 mei 1947 werd het monument onthuld dat herinnert aan de Alphense pastoor Zacharias de Korte. Het monument aan de kerkhofzijde tegen de kerkmuur van de Bonifaciuskerk aan de Paradijslaan te Alphen aan den Rijn.

In de noordelijke gevel van de St.-Bonifaciuskerk te Alphen aan den Rijn bevindt zich een monument ter gedachtenis aan deken-pastoor Zacharias de Korte, geboren 26 februari 1891, omgekomen half maart 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen. Het is een reliëf dat voorstelt het visioen van de evangelist Johannes in het boek Openbaringen 5 vers 8: "De aanbidding van het Lam Gods door de 24 ouderlingen". Het gedenkteken is ontworpen en uitgevoerd door Wim Harzing, een kunstenaar aan wie De Korte bij zijn leven ook opdrachten gaf. De onthulling had plaats op 4 mei 1947. Bij het reliëf zijn de volgende teksten aangebracht:
"Ter eerbiedige gedachtenis aan de hoogeerwaarde deken Z. de Korte - Gouda 21-2-1891 - op 9 november 1938 deken van Alphen. Bezweken in Bergen-Belsen, maart 1945" en een tekst naar Psalm 69 vers 10 en Openbaring 5 vers 9.
"De ijver voor Uw huis heeft mij verteerd. Op mij viel de smaad van hen die U smaden. Want Gij zijt geslacht geworden, hebt met Uw bloed voor God gekocht".
Ook in concentratiekamp Bergen-Belsen is een gedenksteen voor pastoor De Korte geplaatst. De tekst op de steen luidt: † Ter gedachtenis aan Zacharias de Korte, priester, 26 februari 1891, maart 1945.
(H.J. Habermehl)

Literatuur:

  • J. Pijpers e.a., De Bonifatiuskerk te Alphen aan den Rijn (Alphen aan den Rijn1986) 49-51.
  • J.J. Pijpers, 'Bijzondere kerkdiensten na de bevrijding', in: De Viersprong 44 (1995) 82.


Reactie plaatsen
bijlage of video toevoegen

Houd mij op de hoogte van reacties op mijn inzending

Ik ga akkoord met de voorwaarden

* Verplicht invullen

Zoek direct in:

Selecteer wat u zoekt:

Of zoek in:


Graven en gedenktekens

Terug naar

Graven en gedenktekens

De bevrijding van Alphen aan den Rijn (mei 1945) Het witte huis KoudekerkScheepmakerijen Boot AlphenAdventskerk Alphen