De bevrijding van Alphen aan den Rijn (mei 1945)

Op 5 mei 1945 merkte Alphen aan den Rijn alleen iets van de bevrijding door het feit dat de Duitsers zich begonnen terug te trekken. De Alphense bezettingsmacht bestond voornamelijk uit wat oudere, of tijdens de oorlog gewond geraakte leden van de Wehrmacht. Zij wachtten de komst van de Canadezen niet af, maar gaven zich over aan de Binnenlandse Strijdkrachten. De NSB-ers die niet uit Alphen aan den Rijn gevlucht waren -waaronder burgemeester Zuidervliet- werden ook door de Binnenlandse Strijdkrachten opgepakt en gevangen gezet in het Nutsgebouw.

Twee dagen later arriveerden de eerste bevijders. Vervolgens werden op 8 mei de Canadezen en leden van de Prinses Irene-brigade feestelijk onthaald. Honderden auto's, kleine gevechtswagens en motorfietsen trokken door de straten. Vele Alphense inwoners juichten hun bevrijders toe. In de dagen hierna barstte het feest compleet los en volgden er nog vele optochten van o.a. de Binnenlandse Troepen.

Bekijk voor een beter beeld van de bevrijding van Alphen aan den Rijn de film, die is samengesteld naar aanleiding van de viering van 65 jaar bevrijding. De deels nog nooit eerder vertoonde oude filmbeelden zijn door de Groene Hart Archieven in samenwerking met Alphenstad TV bewerkt en van gesproken commentaar voorzien. De film is samengesteld uit amateurfilms van de heren Millenaar en Zonneveld. Het originele filmmateriaal is beschikbaar gesteld door dhr. Van Elk.

Bronnen

  • N.C.W. Verkleij en H.J. Habermehl (samenst.), 1944 Alphen aan den Rijn 1945 in beeld en woord. Van Dolle Dinsdag tot de Bevrijding, z.j.

 Reactie plaatsen
bijlage of video toevoegen

Houd mij op de hoogte van reacties op mijn inzending

Ik ga akkoord met de voorwaarden

* Verplicht invullen

Zoek direct in:

Selecteer wat u zoekt:

Of zoek in:


Militaire geschiedenis

Terug naar

Militaire geschiedenis

Hazerswoude aan het einde van de achttiende eeuwAdventskerk AlphenOorlogsmonument Visserpark AlphenKorenmolen Nieuw Leven Hazerswoude